Meditáció

Amikor meghalljuk ezt a szót, általában a nyugodt keleti ember bölcsessége jut eszünkbe valamint az is, hogy de jó lenne elsajátítani itt, a rohanó nyugati kultúránkban azt a fajta életstílust. Pedig valójában a meditáció talán a legtermészetesebb dolog, amelyet ember végezhet.Tudatos lények lévén, képesnek kell lennünk rá, hiszen velünk született tulajdonság.

A meditáció csupán azt jelenti, hogy elcsendesítjük tudatunkat és befelé figyelünk, hagyjuk feltörni azokat az elnyomott dolgokat, érzéseket, melyek lelkünk mélyén dolgoznak és figyelünk rájuk. Ezáltal megtapasztaljuk önmagunkat, az önismeret útjára lépünk. Ha egy jógit megkérdeznénk, mi is az a meditáció, azt felelné: "minden".

A meditációhoz egészséges testi-, lelkiállapot szükséges, mert a zavaró tényezők eltérítik figyelmünket. Mielőtt hozzáfognánk a meditáció gyakorlásához, érdemes a relaxáció alapjait megtanulnunk; testi, szellemi, lelki szinten megnyugodni, mert ezek után lesz csak képes tudatunk lenyúlni a tudattalanba, hogy rendszerezze tapasztalatainkat. Ez a képesség lehetővé teszi a pozitív tulajdonságaink tovább fejlesztését, kibontakozásunkat, személyiségünk kiteljesítését.
Mivel a meditáció során korábban ismeretlen ajtók nyílnak meg tudatalattinkon, ezért óvatosan kell hozzálátni. Mindenek előtt olyan helyen végezzük, ami méltó a lélek megnyilvánulásához. Töltsük meg illattal a szobát egy-két füstölő segítségével! Már az előkészület is örömmel tölti el lelkünket. Figyeljünk a hőmérsékletre és alaposan szellőztessünk ki, mielőtt elkezdenénk. Akár gyertyákkal is körbe vehetjük magunkat. A cél mindenképp a nyugtalan, csapongó, rágódó elme lecsendesítése, tudatunk megtisztítása. Éljük meg, ami van. A meditációs gyakorlat alatt kényelmesen üljünk, és figyeljük, ahogy a levegő természetes módon ki- és beáramlik az orrunkon. Szólhat közben csendes, relaxációs zene, amely segíthet az ellazulásban, de teljes csöndben is végezhetjük. Folyamatos gyakorlással a nyugodt tudatállapot bármikor elérhető és lassan elérhetővé válik számunkra is a határtalan szeretet, együttérzés és béke állapota. Ez a fajta szeretet minden emberben megvan, nem ismeri a barát-ellenség ellentétpárt. Fokozatosan eltávolodnak jövőbeni szenvedéseink okai, melyeket korábbi, negatív cselekedeteinkkel okoztunk, míg végül megtapasztalhatjuk az "itt és most" határtalan örömét.